create your own web page for free
Mobirise
Mobirise

Kedves Nézőink!

A Cinema City-vel egyeztetve
2020. július 9-től
országosan, mindennap minden városban vetítve
újra műsoron az Alzheimer film!

Kollár István | 2020-06-30


Egyéb városokban magánvetítések lehetségesek művelődési házak, civil szervezetek, vagy magánemberek szervezésében szakértő vendéggel való 1 órás beszélgetéssel
>   vetites@alzheimerfilm.com

VÉLEMÉNYEK A FILMRŐL

"Volt "szerencsém" – így idézőjelesen, mert sajnos én is érintett vagyok apu által – látni a filmet. Én féltem, hogy milyen lesz a nagy vásznon telibe kapni a valóságot. A film tényeket közöl. Teszi ezt úgy, hogy a szereplők méltósága teljesen megmarad. Elgondolkodtat, megríkat, mert sok benne az érzelem. Nem kicsit, nagyon.
Aki átélte, egy hozzátartózójánál, sok emléket előhozhat, de mindig a jó emlékekre kell gondolni, mert az volt a beteg igazi énje. Akinek nem volt még köze ehhez a betegséghez, ő pedig sorsokat lát. Olyanokat amikkel talán már találkozott, csak talán nem volt tudatában mit is lát.

Ezek a filmvetítések, most olyan egyszeri alkalmak, amiket nem szabad kihagyni. Tudom, ha valaki nem megy el, mert úgy gondolja, fél a látottaktól, bánni fogja. Talán nem lesz több lehetőség.

Engem erre tanított ez a betegség: tervezz, mert ki tudja mit hoz a jövő és élj a mának is, megragadva minden szembe jövő lehetőséget, mert ki tudja mit hoz a jövő..."

HANCZ DIÁNA | HOZZÁTARTOZÓ

Köszönöm, hogy elkészült és láthattam a filmet! Olyan volt, mint a kaledioszkóp, amit ha forgatunk, mindig más formában állnak össze az üvegcserepek. Ezek a mintázatok a hazai, többnyire sötét ellátási helyzetre mutattak. A szakmai becslések szerint a Magyarországon élő 200-250000 fő érintetteknek csak 8-10%-a jut hozzá a szociális szolgáltatásokhoz, 90 % érintettet, vagy gondozó hozzátartozó lát el, vagy egyedül él és ellátatlanul él, amíg meg nem hal. Ezen a helyzeten csakis az állam, a civil szféra és a nonprofit kezdeményezések tudnak változtatni, de együttműködve, nem csak egyes, szűk, egymástól elszigetelt kezdeményezésekkel, a meglévő szűkös forrásokhoz való egyenlőtlen hozzájutással. Szeretném azt hinni, hogy a film hatására (is) lesz változás az attitüdökben, az állami szerepvállalásban, a szociális szolgálatok, különösen a demens embereket is fogadó nappali ellátások férőhelybővítésében és a társadalmi hozzáállás és összefogás erejében, hogy mindezt a változást képes legyen megkövetelni.

SOMORJAI ILDIKÓ | SZOCIOLÓGUS, EGYETEMI OKTATÓ

"Kedves, István! Köszönöm/köszönjük!  Úgy gondolom, arra az önzetlen elhivatottságra, amivel ezt a filmet készítetted, nincs elég köszönő szó... Nem kavics, sokkal inkább kő az, amit eldobtál. Ma nagyot csobbant, és nagyon bízom benne, a hullámok az óceánig fognak elérni!"

VÉGH MÁRTA | KURATÓRIUMI TAG, MAGYAR ALZHEIMER ALAPÍTVÁNY

"István, bedobtad azt a bizonyos követ, remélem vízbe esik és minél több fülbe, agyba, emlékezetbe szöget ver az a tény, hogy az egész társadalmunkat veszélyezteti a kór, amit Alzheimernek hívnak!  Köszönöm, megrendítő volt, amiket meséltél, amiket tapasztaltál. Gratulálok a filmhez, egy csoda lett!"

SIMON ROBERTA | ÚJSÁGÍRÓ

"Ennél szebben, ennél őszintébben, ennél emberibben, ennél nagyobb méltósággal és ennél nagyobb profizmussal nem is lehetett volna! Mindannyian sírtunk... Kollár István, köszönjük!"

ILLÉS GABRIELLA | IGAZGATÁSI ÜGYINTÉZŐ

"Ha sikerül a nagyközönség elé tárni ezt a dokumentumfilmet ne habozzatok elmenni és megnézni. Át fog bennetek értékelődni 1-2 dolog, ebben biztos vagyok! Köszönjük Kollár Istvánnak"

SZÉL ÁDÁM

"Tisztelet neki a nagyszerű és alapos munkáért és azért amilyen ember ő maga. Örülök, hogy ismerhetem őt. A filmet pedig meg kell nézni! Persze amint az a nagyközönség elé kerül majd. Döbbenetes, megrázó, tanulságos, nagyon alapos, profi munka.

Bár sok-sok "gombóccal" a torkában és minimum párás tekintettel jön ki az ember a vetítésről, de István még arra is ügyelt, hogy a végén maradjon valami, ami nélkül talán élni sem tudnánk. Ez pedig a REMÉNY.


A remény, hogy talán belátható időn belül lesz gyógyszer vagy gyógymód. A remény, hogy ha elég sok ember nézi meg a filmet, megváltozik a mostani hozzáállás bizonyos körök részéről. Mert elegen leszünk ahhoz, hogy tegyünk ezért."

TISLÉR KÁROLY | REKLÁMCÉG-TULAJDONOS

"Zseniális munka! Nagyon nagyon gratulálok! Gyönyörű, de egyben szívszaggató! Mindenkinek látnia kell!!!!"

EDL SZILVIA | FOTOGRÁFUS

"Megnéztük tegnap. Köszönet a lehetőségért. A filmet pedig nem lehet eléggé megköszönni. Minden tiszteletem érte. Nagyon mélyen megérintett, feltépte a begyógyultnak vélt sebeket... azt hittem, túl vagyunk rajta, de ezen nem lehet csak úgy “túllenni”."

RIGÓNÉ SZABÓ KLÁRA | HOZZÁTARTOZÓ

"A film hatása továbbra is rabul ejt. Valóban rendkívüli az az arányérzék, amivel ezt a furcsa kórt bemutatta. Hatalmas munka, elhivatottság, megszállottság, ügyszeretet, társadalmi felelősségvállalás helyettünk és másokért!! Köszönjük! "

DR. SÜTŐ TERÉZ | IDŐSEK EURÓPAI HÁZA ALAPÍTVÁNY ELNÖKE

"Kollár István filmje elképesztően megható lett, olyan film, ami után csak ülsz meredten magad előtt, potyogó könnyekkel és próbálod magadban helyre rakni a képkockákat. Ez a film egyszerre szól magáról a betegségről, a szeretetről és a toleranciáról."

RUZSOVICS DORINA | FOTÓRIPORTER, HOZZÁTARTOZÓ